MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL: Már nem is emlékszel, mikor került a fagyasztóba az otthonról kapott főzelék? Nem mered megenni a tavalyi pörköltet? Utánajártunk, milyen hatást gyakorolnak az egészségre a mélyhűtött ételek, és miért jó, ha a hűtő gyorsfagyasztó funkcióval is rendelkezik.

A fagyasztás az élelmiszer tárolásának biztonságos és kíméletes módja. Ha betartunk bizonyos szabályokat, a mélyhűtéssel megmarad az élelmiszerek ásványi anyag-és vitamintartalma és nem romlik a minőségük sem. A folyamat lényege, hogy az élelmiszert alkotó molekulák mozgása lelassul, hasonlóan, a romlást okozó mikroorganizmusok – baktériumok, gomba, penész – nem tudnak működésbe lépni. De vigyázat! Olvasztott formában azonban újra aktiválódhatnak.

„A fagyasztás során a sejtek állománya kristályosra fagy, ezek átszakítják a sejtfalat. Kiolvasztáskor a sejtnedvek kiolvadnak és így csökken az ételek tápértéke” – mondja Zsibrita-Zámbori Zita dietetikus. „Ezt meg lehet előzni gyorsfagyasztással, ilyenkor ugyanis nem nagy, hanem apró kristályok keletkeznek, melyek nem szakítják át a sejtfalat. A fagyasztás egyébként elsősorban a növényekre, azok közül is a leveles zöldségekre – pl. a sóskára, spenótra – van hatással. A leveles zöldségek 10%-ot veszítenek a tápértékükből a fagyasztással, a többi zöldség, gyümölcs kb. 5%-ot, a húsok nagyságrendileg megőrzik a tápértéküket.”

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL: Előkészítés

A fagyasztani kívánt ételeket érdemes már a feldolgozás során olyan adagokban, illetve olyan állapotban (kicsontozva) eltenni, ahogyan fel akarjuk használni, tanácsolja a szakember. A fagyasztót sose pakoljuk tele teljesen, mert nem tud keringeni benne a levegő. Az élelmiszerek „leszigetelik” egymást, és a középen lévő ételadagoknak magasabb lesz a hőmérséklete. Ez nem feltétlenül okoz romlást, de az azonos hőmérsékletre hűtés teli fagyasztónál lerövidíti a kompresszor élettartamát, illetve jelentősen növeli a fogyasztást.

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL: Kiolvasztás

Az sem mindegy, hogyan olvasztjuk ki a fagyasztóban tárolt élelmiszereket. Ha sürgős a dolog, általában a mikró olvasztó funkcióját vesszük igénybe, de van, aki a napra, forró vízbe, forró víz fölé helyezve próbálja minél hamarabb ehetővé varázsolni a fagyott ételeket. A dietetikus szerint egyik sem igazán jó megoldás, az ideális az, ha az ételt áttesszük a fagyasztóból a hűtőbe, és megvárjuk, amíg 6 – 12 óra alatt felenged, súlytól függően. Így nem csak az íze marad meg az elfogyasztandó ételnek, hanem a hideg gátolja a meglévő baktériumok szaporodását is.

Annak, hogy nem szabad többször kiolvasztani és visszafagyasztani valamit, elsősorban élelmiszerbiztonsági okai vannak. A lefagyasztandó élelmiszerek általában nem sterilek, így amikor felolvadnak, a zacskó faláról a kezünkről is kerülnek rá baktériumok, amelyek aztán elszaporodva megbetegedést okozhatnak.

Jó tudni, hogy a fagyasztás a hőkezeléssel ellentétben nem öli meg a baktériumok, vírusok többségét. Ha a terméket felengedés után hőkezeljük, akkor kicsi az esélye a fertőzésnek. Fagylaltoknál, jégkrémeknél különösen veszélyes az újbóli visszafagyasztás, ezért ne hagyjuk elöl a jégkémes dobozt, ha eszünk belőle, azonnal hűtsük vissza.

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL: Meddig jó?

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL

Azt, hogy meddig lehet fagyasztva eltartani a különböző élelmiszereket, a hűtők fagyasztóin elhelyezett ikonok is jelzik. A teljesség igénye nélkül: a főtt ételek, a hal, a máj, a darált hús és a virsli 2-3 hónapig bírják, a szárnyasok gyümölcsök 6 hónapig. A zöldségek és a disznóhús egy teljes évig is kitartanak.

De milyen következményei lehetnek, ha a fent említett időn túl fogyasztjuk el az ételeket? „A hús a legveszélyesebb ebből a szempontból, ugyanis megromolhat” – mondja Zsibrita-Zámbori Zita. „A fagyasztás nem öli meg a baktériumokat, csak hibernálja őket, egyes fajok alkalmazkodhatnak a hideghez, és szaporodni kezdenek. Amikor kiolvasztjuk a túl hosszú ideje mélyhűtött húst, gyakorlatilag megromlik”.

MINDENT A FAGYASZTÁSRÓL: Mennyi fagyasztott ételt ehetünk?

Aki nem szeret főzni, vagy nincs rá ideje, néha elég nagy arányban fogyaszt a szülőktől kapott, lefagyasztott ételt. A dietetikus szerint ez nem ártalmas, bár az ilyen ételek élvezeti értéke, tápértéke alacsonyabb, mint a frissen elkészített fogásoknak. A sok fagyasztott étellel kevésbé változatos étrendet valósíthatunk meg, hiszen a legtöbb kész étel nem fagyasztható

Forrás: Wikipedia

Olvasd el ez a cikket is: 

MI OLYAN NAGYSZERŰ BÚZAFŰLÉBEN ÉS A KLOROFILLBAN?

Bármilyen kérdésed van, állunk a rendelkezésedre, keress minket bátran

Árpafűlé búzafűlé Krizsán Tamás

Árpafűlé búzafűlé Krizsán Tamás

By | 2017-07-17T18:24:46+00:00 március 15th, 2017|érdekességek|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

error: Content is protected !!

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás

Bezárás